competition project
P. Išora, L. Lapinskas
team: O. Lozuraitytė,
J. Žukauskas, D.Tsanava
1st place winner
Elektrėnai, 2015




At the core of the project the museum is an envelop and both substance for the exhibition – a museum that is revealing and is part of road infrastructure itself. The vining entry manifests a design principle – structural assemblage of the large-scale road industry elements that will shelter the Lithuanian Roads Museum. It involves the full representation of the Road concept in a single compositional node.  The sequence of spatial layers – entrance bridge, parking, exposition and events halls, hangar, technical premises, residence – all are united into continuous curated experience of the Roads Museum.

Avoiding spatial representation of the the casual traffic experience museum is chosen to unveil the complexity of the content in an encyclopaedic and systematic way – in a respective fashion as Periodic table of elements does the the complexity of mater – the repetitive structure is a systemising tool to categorize landscape of content. The experience of the Roads Museum unfold in layers of the complexity of the Road concept – from human scale to regional infrastructure – articulating the systems of elements and mapping them on the spatial coordinate system.




The topography of a natural landscape is extended into the interior. The functional spaces are zoned on the levels of natural ground. The main hall of many altitudes both elevates the objects of exposition and becomes spatial coordinate system displaying the cultural, social, economical, infrastructural aspects of the Road concept. The main exposition is entered via the hanging pathway introducing the visitor with the unified holistic preface into display.


The urban intervention concentrates in one single node, saving the natural character of the surrounding from any other infrastructural intervention – in contrast grounding a new park that continues the natural road side landscape, topography and flora structures. The axis of the highway is leading factor generating the composition: the general volume is facing the driveway in a parallel minimum distance as the monumental landmark. The assemblage of the road industry elements constitute an inviting square plaza to cultivate car culture. The adjacent driveway itself augments the exposition with the real panorama of views and sounds of the dynamic transport flow. The new proposed street enters the site and extends into existing circular street structure elaborating the existing urban cluster. The scale of penetrating atriums is an inverted reference to the neighbouring urban fabric. The park is programmed to function as a new local public, cultural and recreational space in the outskirts of the city.



 The visitors’ experience of the exposition starts still being in the car: the bridge leads directly into to the parking site drive-in museum part where the cars appear environed by artifacts of the roof exposition. The narration unfolds in a section continuing down by foot where a visitor finds a totality of terraced plateau of exhibition elements spanning both trough exhibition area and the terraces of supplementing functions. A central atrium with the installed authentic road technique concentrates the functional arrangement of visitors, expositions, administration, and technical spaces around it. The cafeteria space is designed to widen into the atrium and west side terrace, which is linked with the outside stairs to the roof parking and the park. The elements of landscape design are created from the artifacts of the road industry as the experiential continuity of Road Museum narrative.














The complex of the green building technologies are envisioned. All the infrastructure of the building engineering is concentrated in a section of the roof plane. Formation of the ground level of the building maximally preserves the natural relief in a terracing fashion. The natural lighting solutions penetrating the roof plane are proposed to be applied in the interior design. The pond functions as a basin for collecting the rainwater. Geothermal heat pumps are planned to be installed on site.

Interior elements, park urban furniture, are reused elements of the road industry – building industry equipment, beams, slabs and etc. continue the assemblage of the main structure and become integral part of the extended exposition. Reused infrastructural elements complement the content and expands the definition of the infrastructural node exposing the integrity of the Road industry and the Museum as institution.